Toegangscontrole en tijdregistratie bij Scholle Europe B.V.

 In het zuiden van Nederland is het hoofdkantoor van Scholle Europe, Afrika en Midden- Oosten gevestigd. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in kunststof Bag-in-box verpakkingen. – Renske Bennink

Scholle Het architectonisch bijzondere gebouw waar Scholle in is gevestigd valt direct op. “100.000 square feet Headquarters” of te wel 10.000 vierkante meters hoofdkantoor voor rond de 150 medewerkers. Dan wordt vast niet alleen Europa bediend? “Dat klopt inderdaad,” weet Charles Korthout, IS-manager Europe. “Vanuit dit kantoor bedienen wij de Europese, de Afrikaanse markt en het Midden-Oosten. We houden hier niet alleen kantoor, maar fabriceren hier ook”.

Product
”Naast de fabriek in Breda staan er ook nog fabrieken in het Verenigd Koninkrijk en in Frankrijk. In deze fabrieken worden de zogenaamde Bag-in-box verpakkingen gemaakt. Dit soort verpakkingen is uitermate geschikt voor het verpakken van vloeibare stoffen,” gaat Korthout verder, “maar ook voor andere waren waar geen zuurstof bij mag komen. Het meest bekende voorbeeld is natuurlijk wijn in een doos. In de doos zit een zak met een kraantje. Een aantal jaar geleden dacht men nog dat wijn in een doos van mindere kwaliteit zou zijn. Château Migraine. Dat is helemaal niet zo. Sterker nog, de bag-in-box verpakking zorgt ervoor dat de wijn altijd luchtdicht verpakt is. Zo blijft hij langer houdbaar. Daarbij komt dat de consument minder naar de glasbak hoeft. Het karton en de biologisch afbreekbare kunststof kunnen gescheiden worden weggegooid”.

Inmiddels zijn wijn, sap, water en sportdranken voor de consument te verkrijgen in een bag-in-box verpakking. Voor de snackbars zijn er bag-in-box verpakkingen met frituurvet en sauzen. De sauzen worden dan door middel van een pomp direct op de snack gedaan. Door de luchtdichte verpakkingen heb je geen opgedroogde gele randjes meer in de mayonaise. Ook zuivelproducten worden steeds meer in bag-in-box verpakkingen geleverd.

Een voor de meeste mensen minder bekende toepassing is die waar het allemaal mee begon. Het verpakken van chemicaliën voor de industrie en de landbouw. Inmiddels is de maritieme sector ook een heel belangrijke. Charles: “Hier gaat het dan natuurlijk niet over zakken met een inhoud van een paar liter, maar bijvoorbeeld om zakken voor in zeecontainers. Deze zakken met een inhoud van ca. 20.000 liter worden gemaakt in Fakenham (Engeland)”.

Scholle Wereldwijd
“Onze klanten bevinden zich in alle uithoeken van de wereld. We hebben kantoren in Noord- Amerika, Latijns Amerika en Azië. Vanuit Breda hebben we contact met sales agents die lokaal opereren. Iedere cultuur vereist een andere aanpak. Zo hebben we sales in Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Rusland, Jordanië, Israël, Hongarije, Bulgarije, Egypthe, Portugal, Polen, Turkije en Servië. Dat is dus een flink netwerk”, aldus Charles Korthout.

Toegangscontrole en Tijdregistratie
Het is inmiddels ruim 60 jaar geleden dat meneer Scholle een oplossing zocht voor het veilig verpakken en vervoeren van accuzuur. Hij bedacht daarvoor een kunststof zak met een kraantje. “De eerste zakken werden nog met een strijkijzer dichtgelast”, weet Korthout.

Sinds 25 jaar is de Firma Scholle ook vanuit Nederland actief. “Eerst aan de andere kant van Breda. In 1998 zijn we verhuisd naar het nieuwe gebouw,” herinnert Charles zich. “Vanaf dat moment zijn we gaan werken met het tijdregistratie- en toegangscontrolesysteem Astrow. In eerste instantie alleen om de deuren te openen. Naast Astrow gebruikten we namelijk een ouderwetse prikklok. Redelijk omslachtig natuurlijk, want de gegevens moesten daarna nog in het systeem worden gezet. We hadden toen een supportcontract met een bedrijf in Engeland. De afstand zorgde voor een niet goed werkbare situatie. Nu hebben we de contracten gesplitst en doen we in Nederland zaken met AvanTimes. Inmiddels gebruiken we Astrow ook voor tijdregistratie. Leidinggevenden, met mensen in hun team die overuren mogen maken, draaien maandrapportages uit en controleren die. De goedgekeurde gegevens worden vervolgens verstuurd aan de externe salarisadministratie. Er zijn plannen om de salarisverwerking in huis te gaan doen,” vertelt Korthout. “We kunnen dan nog meer functies van Astrow gebruiken. Er zijn ook gedachten die gaan richting een wereldwijd HRM-systeem. We zullen zien welke kant we uiteindelijk opgaan en laten ons in de tussentijd goed op de hoogte houden van de ontwikkelingen van Astrow. Zo zijn we nu ook met AvanTimes in gesprek over de Real Time Monitor, een door AvanTimes ontwikkelde tool voor de Astrow- gebruiker.”

Hoe gaan de zaken? Scholle
“Goed! We hebben stabiele klanten. Scholle is continu in beweging. Onze producten worden steeds aangepast en verbeterd. We hebben nu een vervanging voor de dure, zware bierfusten: de Keykeg. In mei 2010 heeft Scholle daarvoor een prijs gekregen. Het Institute of Packaging Professionals (IOPP) heeft ons een Ameristar Award uitgereikt voor zowel de Keykeg als de jerrybox. De Keykeg is in Breda ontwikkeld. Dat is iets om trots op te zijn!”